Alysha Sabrina's


Holla :D

Bonjour :) Leesya's here. Do be nice, do follow. Gracias amigo!


Credito

Basecode: Atin Tory
Edit:Timi
Playmaker:Luna Allen
Help: Atiqah

Conflict ?
Monday, August 24, 2015 | 12:00 AM | 0 comments

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

So. Topic harini ialah : Konflik. 

Cakap pasal conflict, tipulah kalau kita takde conflict dengan sesiapa pun. Tak kisah lah jiran sebelah rumah ke, kawan sekelas or maybe orang yang kau jumpa setiap hari; family. Nak elakkan ? Senang je. Ada banyak cara sebenarnya. Kita boleh je kurangkan 'konflik' ni dalam kehidupan seharian (cewahh) . Bagi aku, cara aku ialah, rendahkan ego. Kau rendahkan ego, berani untuk tampil kehadapan dan mengaku salah atau mungkin say you are sorry for what you have done, itu pun dah dikiran rendahkan ego and...... kau dah meningkatkan index kebahagiaan kau sebanyak sekian sekian percent (Depends dengan orang itu jugak lah).

Apa yang aku cuba cakap kat sini Tipulah kalau kita tak pernah berhadapan dengan konflik konflik ini, lagi lagi dengan kawan yang rapat, orang yang kau selalu share masalah, orang yang selalu kau share makanan, minumam, straw, popcorn, pinggan, mangkuk, sudu, garfu. Betul tak? Tapi bag pendapat aku lah, kalau berkawan ni, tapi takde drama drama sikit tak syok lah. Orang kata ape, takde spice in life eh? Hahaha. Lebih kurang gitu lah. 

Kalau kita tak gaduh, takda selisih faham, tak dapat lah kita tengok the negative sides of that particular person. Iye dakk? Haa, Macam mana kau cakap "Kau terima seseorang itu seadanya" padahal kau tak boleh handle bila tengah moody, susah dll? 

Nak tau satu rahsia tak? Kalau kau nak tau, saya seorang perempuan yang bukan pemarah dan tak berdendam. Aku ni jenis happy je memanjang. Pagi-pagi dah kan marah pun, muka aku paling relax sedangkan orang lain moody, taknak makan, taknak cakap. Hahaha. Aku rasa macam dah heartless for too long. 

Kalau kau nak nampak aku marah tu.... macam susah je weh? Ishh. Aku memang jarang marah marah lah. Melainkan perangai kau macam syaitonirojim and anoyyed me very very very very very much. dan aku tak suka kau. 

Lagi satu, ego aku depends on how well you treat me and siapa kau pada aku. Aku tak boleh nak marah lama lama kalau kau buat salah bodoh bodoh, salah kecik yang pada aku, salah yang 'takde ape lah sangat' atau lebih dikenali sebagai benda yang remeh-temeh. Aku takkan marah melainkankau buat salah besar dengan aku. Contoh? Tikam belakang. Itu memang kau cari nahas lah kan.....

Adakah aku sorang berasa yang gaduh pasal lelaki ni bodoh? Kau pun fikir benda yang sama ke? Good if you do, Out of billions of people on Earth, pasal seekor kumbang yang entah ape ape itu juga nak gaduh, tak rasa bodoh ke? Haihhhh. Menyedihkan bila fikir balik.






Xoxo,
iAlyshaaa




TRIAL OHH TRIAL
Thursday, April 23, 2015 | 8:30 PM | 0 comments

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.

Ellie Goulding // Love Me Like You Do #np

Setelah sekian lama. Yeay. I hereby to tell you that aku dah habis trial. (Tak boleh nak excited sangat sebab belum final lagi so yeay pendek je) Boleh tahan soalan dia. Pengajian Am aku macam harom ! ! ! ! ! Graf salah. Subjektif memang jawab bape kerat jelah. Susah doh sumpah aku cakap. I dont know how I'm going to keep up with this. Dasar negara ape ke jadah semua tu kena hafal ok hafal! Remember ica, nothing is easy in this world (ayat nak sedapkan hati). Meh kita cakap pasal Sastera pulak. Pada mulanya, "Aku rasa sastera ni senang. Alaa setakat baca bagai confirm confirm dapat A. Sastera is much better than ekonomi" (berlagak gila ) Haa kau tengok sekarang. Tengah merangkak lagi nak keep up dengan sastera. Actually senang je kalau kau faham cerita, tau siapa watak, perwatakan, sinopsis, pembangunan insan masyarakat negara dia. Kau boleh jawab. Alhamdulillah, bersyukur jugak lah aku dapat jawab full tadi. 2 soalan jelah tapi. Luls. Lagi satu tu tak sempat. Mana taknya, pro kontra mau mau kena buat lebih daripada 2 3 ayat. Aku satu point je dah 3/4 page.

"STPM ni susah lah ica better ambik private college ke maktab perguruan ke.." 

"Are you sure nak ambik STPM ni? It's one of the hardest examination in the world"

That's what they said.

And it's true. 

Memang satu cabarannya pun adoi trr~ brr~

Tipu kalau aku tak cakap aku tak ada rasa nak berhenti ambil form 6. Rasa give up tu selalu ada dalam fikiran. Tak pernah lekang (terutamanya bila meroyan) But I promised myself I wont let Mommy and Daddy down. This time. I WONT BREAK MY PROMISE. I will try my best eh maa cause I've let you down for several times with my okay-but not good enough- results. Ya Rabb, bantulah hambaMu yang lemah ni, bukakanlah pintu hati dan mindaku, ikhlaskan hatiku untuk menerima segala pembelajaran dalam Form 6 ni Ya Allah. I'm scared to death!

Anyways, rasa sayang sangat sangat sangat kalau nak give up sekarang. Dont you think? Dah halfway dah. Sebelah kaki kat Uni, tinggal lagi sebelah je nak melangkah. Itu yang menentukan aku dah tua bangka nak jadi apa. But lepas aku jawab trial tadi.... Aku rasaa..... Aku jadi isteri yang solehah jelah hahahahaha.

Well, I only got another 6 months left untuk habis STPM ni.... maybe lesss. Naik cuti bulan Jun, gedebak gedebuk gedebak gedebuk bulan November dah final for my last semester. Buat masa sekarang ni tak rasa debaran dia lagi. Tunggu naik semester nanti aku menggila -meroyan- totally lost my mind nak dapat 4 flat (InshaaAllah) Im trying so hard untuk capai 3 pointer sebab 1st semester aku teruk gila bapak aku taknak cakap berapa tapi bagi aku memang teruk. Kena sediakan RM200 untuk repeat semua subject. Untuk 2nd semester ni Idk lah. Doa doa lah lepas 3 pointer. Awak doakan jugak tauuuu. (Aamiinnnnnn) Kita taknak ulang lagi. Cukup lah hanya 1st semester je. I dont wanna repeat the same mistakes all over again. 

Kalau nak tahu lah kan, kalau nak. kalau taknak pun aku nak bagitahu jugak. Semester 2 ni lah paling mencabar, paling menguji tahap kesabaran keimanan aku tau? Kenapa? Sebab sering kali kena marah, paling tak boleh tahan kena maki doh. Adoyaiiii. Bukan aku jelah. tapi satu kelas. Itu satu hal. Lagi satu hal memang rezeki kitorang sekelas kott dalam guru kelas yang kurang sikap menyabar ni. Mampu beristighfar je banyak banyak. 

I really hope I can get better CGPA kali ni. Aku nak study, memang bersemangat gila. The problem is.... AKU TAK BOLEH STAY UP LAMA LAMA. Sebab for a couple months yang lepas aku selalu sangat overnight semata-mata nak siapkan assignments. Mana taknya, every week ada je assignments kena buat. Due date sama pulak tu, dengan nak kejar syllabus lagi. Adoyaaaaaaaai. So sekarang ni, cukup time (usually 10 pm) aku dah menguap, Masuk bilik - pasang aircond -  buka kipas - baring tak sampai 5 minit confirm tido sampai esok pagi.






Sekian sahaja post saya pada hari ini. Byeeeeeee !








P/S : If you olls have any suggestions on how to tahan mata, bagi mata terbeliak sampai pagi ke, yang penting taknak bagi tidur lah kan, do comment or you can tweet me on Twitter : iAlyshaaa. Segala comment or tweet anda amatlah saya hargai hahahaha ok dah bye.






Older Post
Navi
BLOG TWITTER FACEBOOK